Svartfågel


Titel: Svartfågel
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivningsår: 2020

#1 Fredrika Storm

Bokens handling
En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit.

Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria.

Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?

Svartfågel är en stämningsfull kriminalroman som utspelar sig i kontrastrika Skåne och rör sig mellan Lunds fina kvarter och den utsatta glesbygden. Det är den första boken i en serie om utredarna Fredrika Storm och Henry Calment.

Mina tankar om boken
I boken Svartfågel får vi möta polisen Fredrika Storm som har flyttat hem till sina barndoms hemtrakter. Tillsammans med sin nya kollega Henry Calment tar hon sig an ett fall som visar sig ha kopplingar till henne familj och nära släktingar med vilka hon har en inte helt okomplicerad relation. 

Det här är en välskriven kriminalroman med fina miljöskildringar och ett intressant persongalleri. Frida Skybäck skildrar de olika personernas karaktärer och relationer på ett trovärdigt vis och det är lätt att känna in hur de alla påverkas av småstadsmentaliteten som till viss del styr deras liv. 

Även Fredrikas och Henrys första steg in i en arbetsrelation där det krävs både tillit och förtroende är intressant att följa. Det här är en spännande bok även om det krävs en viss fördragsamhet utifrån att Fredrika i de verkliga livet, troligtvis inte hade fått arbeta kvar med detta fall utifrån kopplingarna till hennes släkt men också utifrån hennes egna initiativ till undersökningar.  

Jag tyckte både om Fredrika och Henry och hoppas att jag i kommande böcker får läsa mer om dem och följa hur deras relation som kollegor utvecklas. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vid avgrundens rand

En ond tid

Jag går nu. Tror jag