Utanpåverket

Titel: Utanpåverket
Författare: Kristin Nord
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2023


Bokens handling
Lilian och Julia – mor och dotter, två kvinnoliv på olika villkor. När Lilian hittas död vid köksbordet måste Julia återvända till det sömniga villaområdet i staden hon lämnat bakom sig och glänta på dörren till det förflutna. Men en dörr kan vara svår att öppna, inte minst om den gömmer hundratals flaskor. Medan huset rensas på minnen, återförenas Julia med sina systrar: Marie i familjeidyllen, Josefin på gruppboendet. En roman som spänner över ett halvt sekel om ensamhet, klassresor, och vad som förs vidare över generationer. Om att till varje pris upprätthålla fasaden. Utanpåverket.

Mina tankar om boken
Kristin Nord  debut Utanpåverket är en roman om en familj där hemligheter och problem sopas under mattan och döljs av en fin fasad - utanpåverket. 

Berättelsen växlar mellan Lilian och Julias perspektiv men vi får också ta del av glimtar från systrarna Marie och Josefins liv. De framstår mer som bifigurer till Julias berättelse och som läsare får jag inte lära känna deras liv och känslovärld lika ingående som Lilians och Julias vilket gör att deras personskildringar upplevs lite mer grunda. 

Det här är en välskriven berättelse och jag tror att många kan känna igen sig i de trassliga relationerna mellan mor och dotter men också systrarna emellan. I och med moderns alkoholmissbruk försvåras problemen men svårigheterna med avundsjuka, ensamhet och utanförskap inom familjen är nog inte en unik företeelse. Utanpåverket är en bok som berör men som trots mycket svärta ger hopp om förändring och försoning för familjen som finns kvar. 


Vill du köpa boken kan du jämföra bokpriser här: 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vid avgrundens rand

En ond tid

Jag går nu. Tror jag