Nagriljärerna

 

Titel: Nagriljärerna
Författare: Emanuel Blume
Förlag: Daniel Letho AB
Utgivningsår:2022
Format och ISBN: Inbunden 9789198735147

Recensionsexemplar


Bokens handling
"Vid sidan om dem hängde något och dinglade. Det liknade en samling förvuxna svarta naglar eller krökta knivblad. Han knep ihop ögonen, kände hjärtat slå hårdare. Det var en av dem."

Gabriel ska precis fylla sexton. Livet är händelselöst och kretsar kring bilar och träning. När punkaren Lo övertalar honom att gå med i en rollspelsgrupp öppnar sig en värld av äventyr, mysterier och magi. Men när rollspelets monster letar sig in i Gabriels vardag börjar gränsen mellan spel och verklighet lösas upp.

Nagriljärerna är en spännande roman som rör sig i gränslandet mellan skräck och urban fantasy. Det är en berättelse om rollspel, rädsla och skör vänskap.

Mina tankar om boken

När jag fick förfrågan om jag ville ta emot ett recensionsexemplar av boken Nagriljärerna blev jag först lite osäker då jag sällan läser fantasy. Fast en av anledningarna till att jag tar emot recensionsexemplar är ju bl.a. att det är både roligt och utvecklande att läsa olika böcker från olika genrer än de jag normalt väljer annars. Ska jag dessutom vara ärlig älskade jag ju både Sagan om ringen, böckerna om Bilbo, Game of Thrones m.fl. som väl kan betecknas som fantasy.

Jag var lite tveksam i början av boken i delarna som utspelade sig under rollspelet som bokens huvudkaraktärer spelar men allt eftersom berättelsen löpte vidare blev de delarna ytterligare en dimension till berättelsen när bokens verklighet och rollspelet började vävas samman på ett mystiskt och spännande vis.

Nagriljärerna är en spännande bok där gränsen mellan verklighet och fantasi vävs samman och det till slut är svårt att veta vad som egentligen händer på riktigt. Däremot är det här inte enbart en berättelse om magi och rollspel utan det är också en trovärdig berättelse om ungdomstiden med allt vad det innebär med relationsproblem, svårigheter i skolan och trassliga hemförhållanden.

Boken utspelar sig även i två tidsperioder och avslutas med nutid då våra huvudkaraktärer är vuxna. Trots att jag inte är ungdom eller ung vuxen kände jag igen mig från min egen ungdomstid i flera av olika dilemman i boken. Huvudkaraktärerna var väl beskrivna men det var ibland svårt att förstå en del av de andra karaktärernas agerande men de bidrog alla ändå till berättelsen.

Författaren tar med läsaren på en spännande resa med väl beskrivna miljöskildringar som får läsaren att  följa med in i den spännande magiska världen som utspelar sig i boken och jag är glad att jag valde att följa med på den resan. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vid avgrundens rand

Till våren är jag där

Lycka till