Bröd och mjölk
Titel: Bröd och mjölk
Författare: Katarina Ramqvist
Förlag: Nordestdts
Utgivningsår: 2022
Bokens handling
I Bröd och mjölk skriver Karolina Ramqvist om en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak. Det handlar om maten som lockar och skrämmer. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, hur ett av de första orden var Schwarzwaldtårta. Att en tallrik färdiggräddade pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara ensam hemma. Hon minns sin mammas doft, sin mormors risgrynspudding och första gången hos pappan, hur han lagade en perfekt middag till henne.
Vem var hon? Hur blev hon? Hon spårar sin uppväxt i minnena av människorna, och maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hotar att förtära henne. I centrum står matsalsbordet som gått i arv, ett bord tänkt för stora middagar, som hon oftast suttit vid ensam. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med sin lilla dotter.
Allt hon vill är att överkomma besattheten vid mat - och laga en risgrynspudding som dottern ska vilja smaka.
Mina tankar om boken
I boken Bröd och mjölk får vi följa med en kvinna på hennes resa från liten flicka till en vuxen kvinna och ta del av hennes minnen och relation till framförallt modern och mormodern kopplade till matupplevelser.
Mat är ju något vi alla behöver för att leva men som vi alla har olika relationer och känslor inför. Katarina Ramqvist låter oss ta del av huvudkaraktärens känslomässiga relation till maten som har påverkat henne genom livet på gott och ont.
Det här var en välskriven bok som väckte känslor och fick mig att fundera på min egen relation till mat. Mat kan vara något positivt som knyter ihop generationer genom olika maträtter och som skapar härliga minnen och känslor. För andra kan mat vara något negativt vilket också framgår framförallt i slutet av boken.
Kommentarer
Skicka en kommentar